PROJEKT EKO-SKLAD

                                                    

E-AVTO-MLADI

Stran v izdelavi!

Predelava avta – pilotni projekt za mladino

Eko sklad bo v letu 2017 podprl vsaj 21 okoljskih komunikacijskih projektov in dogodkov.  V okviru razpisa je na Eko sklad prispelo 21 vlog, od katerih jih je bilo 15 uvrščenih v ocenjevanje. Za sofinanciranje je bilo izbranih 5 projektov organizacij med drugim tudi projekt Alpe Adria Green, Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave:

Od bencina k elektriki – predelava avta – pilotni projekt za mladino.

OPIS KLJUČNIH TEM, KI JIH BODO UČENCI OBRAVNAVALI NA IZOBRAŽEVANJU

Pogoni za električna vozila

Pogonski del električnega avtomobila sestavljata elektromotor in krmilnik, njihovo delovanje bodo lahko nastavljali tudi sami.

Baterije, vezava baterij in nevarnosti

Baterija predstavlja srce električnega avtomobila. Pogledali si bodo kako deluje, primerjali in otipali bodo različne vrste celic in se podučili o vidiku varnosti pri njihovi uporabi.

Nosilci in adapterske plošče za električna vozila

Spoznali bodo, prednosti in slabosti obstoječih nosilcev na motorjih z notranjim izgorevanjem v kombinaciji z električnim motorjem. Prav tako bodo spoznali pomembnost adapter plošče in prirobnice, kjer imajo predelovalci in izdelovalci električnih vozil pogosto velike probleme s soosnostjo in uravnoteženjem.

Vse komponente električnih vozil

Električna vozila obsegajo zelo veliko posameznih komponent, ne zgolj baterije in elektromotorjev. Vse komponente so ključne za delovanje avtomobila in udobje pri vožnji. Ravno zaradi razlik med tehnologijami električnih in bencinskih pogonov, pride pri podpornih komponentah do velikih razlik. Te komponente predstavljajo veliko tržno priložnost za vstop slovenskih podjetij na globalni trg električnih vozil.

Polnjenje električnih vozil

Ogledali si bodo različne načine polnjenja električnih vozil in skušali razčistiti pojme kot so “hitro polnjenje”, Tip 1 in Tip 2, AC in DC polnjenje itd. Vse polnilne vtikače si bodo lahko ogledali tudi v praksi, poleg njih pa tudi različne polnilce moči od 600 W do 15 kW

Vožnje električnih avtomobilov

Preizkusili bodo lahko predelanega električnega Smarta z Mahle-Letrika motorjem, predelan Dacia Sandero (zmagovalni avto Rallya Monte Carlo) in električni Twingo. Videli bodo fotovoltaično elektrarno s sledilniki Sonca in direktnim napajanjem avtomobilov in stanovanjske hiše (Sustainable energy cycle) ter najnovejši avto Metron 7, ki je postavil rekord v dometu el. vozil.

1. Korak – Merjenje emisij na izpušnem loncu Smarta pred predelavo v električni avto

Advertisements