Arso zaradi onesnaženosti zraka priporoča: ne grejte se na drva, če se lahko drugače

 Medtem ko se soočamo s temperaturno inverzijo, imamo tudi povišane koncentracije trdih delcev PM. Takšne razmere bodo vztrajale do nedelje, ko bo veter pripomogel k izboljšanju. Agencija za okolje (Arso) najbolj občutljivim, odraslim in otrokom s kroničnimi težavami dihal in srčnimi boleznimi, ter starejšim priporoča omejitev gibanja na prostem.
Arso zaradi onesnaženosti zraka priporoča: ne grejte se na drva, če se lahko drugačeBrane Gregorčič in Janja Turšič z Arso sta opozorila, da lahko pričakujemo onesnažen zrak ponekod po Sloveniji do nedelje.
Kot je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, nižine prekriva megla oziroma nizka oblačnost, temperature v jutranjem času so približno -4 stopinje Celzija, v gorskem svetu in v Primorju pa je jasno vreme. Danes so na višinah med 800 in 2.500 metri temperature pozitivne, najtopleje je na 1.200 metrih..

Ko pride do temperaturnega obrata, se koncentracije onesnaževal povišajo. To je značilno za stabilno vreme v zimskem času z močno temperaturno inverzijo, je pojasnil. Razmere se bodo v nedeljo omilile, ker bo nekoliko zapihal veter. Vetrovne razmere se bodo nekoliko okrepile v ponedeljek in torek, takrat bo prevetritev večjega dela Slovenije, koncentracije bodo upadle.Koncentracije delcev PM 10 so povišane. Preseganja dnevnih mejnih koncentracij 50 mikrogramov na kubični meter pričakujejo v celotni državi. Povišanej je po besedah Janje Turšič z Arso posledica meteoroloških pogojev in povečanih izpustov, ki so povezani z ogrevanjem.Pozimi so izpusti predvsem posledica izgorevanja lesne biomase v kurilnih napravah, zato na Arsu priporočajo, da prebivalci ne kurijo lesa, če imajo možnost drugačnega ogrevanja. Poleg tega svetujejo zmanjšanje ogrevanja prostorov, kjer se za energent uporabljajo trda goriva. Priporočajo pa tudi, da ljudje ne kurijo na prostem.Pomembno je tudi, kako se v individualnih kuriščih na drva kuri, uporabljati je treba namreč suha drva.Ker je pomemben vir delcev tudi promet, prebivalcem priporočajo, da uporabljajo javni prevoz, če imajo to možnost.Z vidika varovanja zdravja so najbolj občutljive skupine prebivalstva odrasli in otroci, ki imajo kronične težave z dihali in srčne bolezni, ter starejši. “Tem prebivalcem priporočamo, da omejijo fizično aktivnost na prostem, da zračijo prostore, ko so koncentracije delcev najmanjše, kar je običajno v dopoldanskem času,” je poudarila Turšičeva in dodala, da so koncentracije najvišje v večernem času.S podobnimi težavami se sooča večina evropskih mest v kontinetalnem delu celine, medtem ko so v skandinavskih državah zaradi vetra razmere boljše.Na Arsu sicer po pojasnilih Turšičeve v zadnjih letih opažajo zmanjševanje onesnaženja. Letne mejne vrednosti za delce PM 10 (40 mikrogramov na kubični meter) v zadnjih letih v Sloveniji na nobenem merilnem mestu niso bile presežene.Preseganje dnevnih mejnih koncentracij (50 mikrogramov na kubični meter, po zakonu je presežena 35-krat v koledarskem letu) pa se medtem po njenih besedah dogaja praktično na vseh merilnih mestih, je pa na Primorskem teh preseganj vedno manj kot 35. Število je sicer zelo odvisno od vremenskih pogojev v zimskem času, je še pojasnila Turšičeva.

ŠE DO 31.12 LAHKO NAMENITE 0,5 % DOHODNINE SVOJE DOHODNINE NAMESTO DRŽAVI ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s