PRIKRITI NAMEN URADNIKOV: Iz stanovanj bo treba metati odprte kamine in štedilnike

Vlada je predpisala obvezne meritve in najvišje dovoljenje izpuste za štedilnike, lončene peči in odprte kamine na drva. V neustrezne peči bo treba vgraditi filtre ali jih ugasniti. Dimnikarji opozarjajo, da v odprt kamin ni mogoče vgraditi filtra, v lončeni peči pa ni mogoče izmeriti dimnih plinov, ne da bi vanjo izvrtali luknjo. Če bi meritve izvajali, bi gospodinjstvo za obisk dimnikarja moralo odšteti več kot 100 evrov.

Vlada je obvezne meritve tudi za najbolj osnovne enosobne peči na trda goriva uvedla na predlog okoljskega ministrstva. Potrebne prilagoditve kurilne naprave in izvajanje meritev naj bi pozitivno vplivala na kakovost zraka predvsem v degradiranih območjih (Celje, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ljubljana, Zasavje).

Dimnikarji opozarjajo na več stvari. Da v odprt kamin ni mogoče vgraditi filtra. Da v lončeni peči ni mogoče izmeriti plinov, ne da bi vanjo izvrtali luknjo. Meritve so drage, saj bi moralo gospodinjstvo zanje ob vsakem obisku dimnikarja odšteti več kot 100 evrov.

Nelogična je za dimnikarje izjema, po kateri ljudem ne bo treba opraviti meritev in sanacijskih posegov, če bo kurilna naprava edini vir ogrevanja stanovanja ali če je bila izdelana pred letom 1950. Če bi v resnici šlo za nadzor prašnih delcev, bi morali meriti peč, ki redno obratuje, ne pa peči, ki ima ob sebi še drugo peč ali radiator in torej dela občasno, opozarjajo dimnikarji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Nobena druga država razen Slovenije ne predpisuje meritev na sobnih pečeh. Po ugotovitvah nemških in švicarskih dimnikarjev merjenje izpustov pri današnjem stanju tehnike ni dovolj učinkovito oziroma rezultati meritev niso realni. Takšne neuresničljive zahteve bi lahko pomenile, da želi ministrstvo dejansko prepovedati vse sobne peči na les, ki niso edini vir ogrevanja gospodinjstva. Na prikrite namene uradnikov kaže dejstvo, da v spremnem gradivu za vlado protestov stroke med pripombami ministrstvo ni omenilo.

Na ministrstvu pravijo, da bodo inšpekcijske službe na predlog dimnikarja prepovedale uporabo vsake kurilne naprave, katere izpustov ne bo mogoče prilagoditi predpisom.

Po novem bodo lahko trgovci prodajali le kurilne naprave na plinasto in trdo gorivo, ki izpolnjujejo predpise o najvišjih dovoljenih izpustih celotnega prahu in ogljikovega monoksida.

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s