Jagode na torti za lepilce in pleskarje fasad !!!

božo dukič[1]

Božo Dukić – član UO Alpe Adria Green

Slovenski EKO sklad je končno pripravil razpis tudi za finančno pomoč pri izvajanju ukrepov učinkovite rabe energije in za povečanje rabe trajnih in obnovljivih energetskih virov.  Med sofinanciranje je uvrstil tudi izolacijska dela na večstanovanjskih objektih.

Nekaj let že poteka razprava o energetski obnovi stanovanjskih in poslovnih objektov, v ta namen je tudi ustanovljena projektna pisarna v okviru Vlade RS, katero vodi Tilen Smolnikar. Pri pripravi strokovnih navodil za energetsko prenovo je sodeloval tudi ZRMK z Gradbenim inštitutom in ustanovljenim GIZom za fasadaderstvo ( ustanovili  izdelovalci izolacijskih materialov) in vsem skupaj ni uspelo pripraviti dobrih strokovnih navodil za takšne prenove. Vsi skupaj so spregledali, da je potrebno nameniti največ pozornosti  strojnim inštalacijam ( ogrevanje in prezračevanje s hlajenjem), ugotoviti obstoječo energetsko porabo in predvideti kakšno izolacijo objekt potrebuje in potem določiti debelino izolacije. Da pa zbranim strokovnjakom ne bo potrebno nič računati, pa je Eko sklad v razpisu preprosto določil, da mora biti izolacijski material debeline najmanj  18 cm, če hoče posamezna enota dobiti sredstva za sofinanciranje.

Tako je zadevo rešil Ekosklad in kdor bo nalepil izolacijo takšne debeline, je upravičen do davkoplačevalskih  sredstev. Torej z metrom do jagode brez računanja.

V Sloveniji imamo nekaj dobrih strokovnjakov in vse inštitucije so njihovo znanje obšle in sedaj energetsko prenovo in sofinanciranje določajo uradniki z metrom.

Razpisni pogoji so povzeti po zapisu v reviji Energetik številka 111 julij 2015:

NEPOVRATNE FINANČNE VSPODBUDE EKO SKLADA1

 

NEPOVRATNE FINANČNE VSPODBUDE EKO SKLADA2

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s