Izolo bi ogrevali z energijo morja

izola

“Strošek za ogrevanje izolskih stanovanj znaša približno sedem milijonov evrov in je daleč nad slovenskim povprečjem. To je posledica uporabe najdražjih energentov, ekstra lahkega kurilnega olja in utekočinjenega naftnega plina,” pravijo v Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS). Občini predlagajo sklenitev partnerstva za daljinsko ogrevanje mesta z energijo morja.

IZOLA > Združenje s sedežem v Kranju je občini poslalo “vlogo o zainteresiranosti za sklenitev javno-zasebnega partnerstva”. Odgovor pričakujejo v štirih mesecih. Izolski župan Igor Kolenc se je s predstavniki združenja že sestal in dobil tudi njihov dopis, ki ga bo preučil.

Javno zasebno partnerstvo za ogrevanje z energijo morja naj bi uporabnikom prineslo za petino nižje stroške, ker ne bi več beležili izgub v kotlovnicah (znašajo do 30 odstotkov) in se ne bi več ukvarjali z njihovim vzdrževanjem. Novi način ogrevanja naj bi prinesel tudi pripravo tople sanitarne vode, hlajenje, manj izpustov v ozračje, nova delovna mesta in vključitev občine v učinkovite daljinske sisteme.

V združenju obljubljajo, da bi sami nosili stroške postavitve in vzdrževanja sistema, posledično bi ga tržili. V ta namen bi s partnerji ustanovili novo družbo. Sistem bi na noge postavili v dveh do treh letih, eno leto bi potrebovali samo za pripravo dokumentacije. Tajnik ZENS in član UO AAG zadolžen za energetiko  Božo Dukić stroške gradnje ocenjuje na 20 milijonov evrov. Doslej naj bi pripravil idejno zasnovo in predlog projekta za ogrevanje z morsko vodo štirih istrskih hotelov: Salinere, Bernardina, Žusterne in Adrie.

Na vprašanje, koliko kilometrov cevi bi morali postaviti v Izoli, pa odgovarja le: “Ne veliko.” In kam v morje bi jih speljali?“Morebitne lokacije smo si že ogledali.” Omenja še pogoj: “Občina bi morala na nov sistem priklopiti vse svoje objekte.” Za njihovo ogrevanje naj bi zdaj porabila 350.000 evrov.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s