SVETOVNI DAN VODA: ZA IZDELAVO ENEGA AVTOMOBILA PORABIMO ZA OLIMPIJSKI BAZEN VODE

Za vsak izdelan izdelek potrebujemo vodo. 10 litrov vode, se uporabimo, da izdelavo enega lista papirja, 91 litrov uporabimo za izdelavo 500 gramov plastike, pri “umazanih” industrijah kot je na primer poraba vode pri hidravličnem frakturiranju skrilavcev znaša 10.000 m3 ali več.

voda (1)

Industrializacija je lahko gibalo razvoja s povečano produktivnostjo lahko ustvarijo delovna mesta in dohodek, vendar pa vodilni v industriji še vedno ne razmišljajo o učinkovitosti rabe vode in ohranjanju tega naravnega vira.

Globalno povpraševanje po vodi za proizvodnjo naj bi se povečal za 400% od leta 2000 leta 2050. To pa je veliko več kot v drugih sektorjih. Poraba vode se bo povečala predvsem v nastajajočih gospodarstvih in državah v razvoju med katere sodi tudi Slovenija. Mnoge velike korporacije so naredile znaten napredek pri ovrednotenju in zmanjšanju porabe vode vendar pa so zaradi varčevanja prav te največje onesnaževalke vodnih virov, saj niso vlagale v sodobne čistilne naprave in zaključene vodotoke. Mala in srednje velika podjetja (MSP) se soočajo s podobnimi izzivi vodo le v manjšem obsegu.

Naložbe v učinkovite tehnologije za čiščenje vode ali hladilnih procesov lahko v daljšem obdobju prinese veliko več kot pa alternativne kratkoročne neekološke naložbe v proizvodnjo.

Tehnologija in pametno načrtovanje zmanjša porabo vode in lahko izboljšajo kakovost odpadne vode. Nekateri napredni proizvajalci v tujini so uvedli tehnologijo, ki zagotavlja, da je odpadna voda enako čista kot voda iz pipe. V Sloveniji zaradi nedelovanja služb, ki bi morale nadzirati industrijske in kmetijske porabnike vode so vodni viri še vedno ogroženi.

V AAG smo zaradi tega, s pomočjo donacij uspeli pridobiti naprave za merjenje kakovosti vode. Z temi napravami bomo pričeli nadzirati industrijske in kmetijske onesnaževalce vode v Sloveniji.

Več:

https://imisije.wordpress.com/aag-izvaja-meritve-kvalitete-vode/

morje2moste

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s