Slovenska mesta znova v plašču onesnaženega zraka

Arso prebivalcem priporoča, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, zmanjšajo ogrevanje prostorov in uporabljajo javni prevoz.

Ogroženo tudi predmestje

Meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih.

Agencija RS za okolje (Arso) pričakuje preseganje mejne vrednosti trdih delcev PM 10 v zraku pozimi v Mariboru, Celju, Murski Soboti, Novem mestu, Trbovljah in Zagorju.

V Ljubljani, Kranju in Hrastniku so preseganja možna, na Primorskem pa preseganj ne pričakujejo.

Kjer je velika verjetnost za preseganje dnevne mejne vrednosti, občanom in pravnim osebam priporočajo, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja.

Poleg tega naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter ne kurijo na prostem.

Male kurilne naprave prispevajo k skupnim emisijam delcev PM 10 v Sloveniji kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva.

Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka, pravijo na agenciji.

MERITVE KAKOVOSTI ZRAKA: https://imisije.wordpress.com/2014/11/26/predstavitev-mobilnega-analizatorja-plinov-cerex/?preview=true&preview_id=89

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Komentiraj